Over ons

Initiatiefnemers van het project Water zoekt vrouw zijn Klazien Hartog en Thea de Roos.
Beiden zijn van mening dat diversiteit in het waterschapsbestuur van groot belang is.

Klazien Hartog:

klazien

Klazien Hartog (Zaandam) werd tijdens de verkiezingen in 2009 met voorkeursstemmen gekozen om plaats te nemen in het bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Als lid van het algemeen bestuur beheert zij de portefeuille Bestuur, middelen en waterketen.

Binnen het hoogheemraadschap is zij fractievoorzitter van Groen,Water&Land, een partij die de belangen uit de regio Noord Holland vertegenwoordigd. GWL is ontstaan vanuit de waterschapsverenigingen in de regio die van oudsher zitting hadden in de besturen van de waterschappen in de polders van Noord Holland.

Daarnaast is zij ambassadeur diversiteitsbeleid voor het Arbeidsmarkt & Ontwikkelingsfonds voor de waterschappen.  Vanuit deze functie zet zij zich in om meer vrouwen in het waterschapsbestuur te krijgen.

 

Thea de Roos:

Rijnland-0520

Thea de Roos-van Rooden (Haarlem) werd per 1 mei 1997 benoemd tot dijkgraaf van het in 2003 opgeheven waterschap Het Lange Rond (Alkmaar). Om meer vrouwen te stimuleren zich verkiesbaar te stellen voor het waterschapsbestuur richtte zij in 2000 het vrouwennetwerk Waterlelie op. Tijdens de waterschapsverkiezingen in november 2008 werd zij voor de PvdA in het bestuur van het Hoogheemraadschap Rijnland (Leiden) gekozen met 5809 voorkeurstemmen. Daarna kwam zij in het dagelijks bestuur  met als portefeuille Veiligheid, Keur en Erfgoed.

In 2011/2012 was zij ambassadeur diversiteit namens het A&O fonds waterschappen. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer pleitte zij voor rechtstreekse waterschapsverkiezingen als beste garantie om meer vrouwen in het waterschapsbestuur te krijgen. Als spin off van dit ambassadeurschap werd er een nulmeting diversiteit uitgevoerd bij  Rijnland. Met ingang van 2013 droeg zij het ambassadeurschap over aan Klazien Hartog, algemeen bestuurder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (Heerhugowaard).